Hoe jouw kindertijd bepaalt welke problemen je als volwassene hebt
“Maar ik heb een heel fijne jeugd gehad. Lieve ouders enzo...”
In de kindertijd, en vooral tot je 7e jaar, ben je erg gevoelig voor wat er om je heen gebeurt en heel beïnvloedbaar. Werkelijk alles is een les voor jouw jonge brein. En daar kan er weleens (onbedoeld!) iets misgaan.
Als een kind bijvoorbeeld regelmatig kritiek krijgt, genegeerd wordt of opgroeit in een onveilige omgeving, kan het zich afgewezen of onveilig gaan voelen. Ook al zijn zulke momenten (meestal) geen heftige gebeurtenissen, ze blijven vaak toch in het onderbewuste hangen, als een soort verstopte vervelende herinnering. Je bent je er later niet meer bewust van, maar ze zijn dus wel nog ergens in jou aanwezig.
Die momenten waarop je je als kind niet gehoord, gezien of gesteund voelde, kunnen de onderliggende oorzaak zijn van bijvoorbeeld gevoelens van onzekerheid of angst in je volwassen leven. Dat dit zo’n ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenissen waren, verklaart waarom mensen vaak niet merken en ook niet kunnen bedenken dat de problemen in hun volwassen leven voortkomen uit ervaringen uit hun kindertijd.
Stel je voor dat jij als kind, laten we zeggen een jaar of 6 oud, vaak enthousiast iets wilt vertellen aan je ouders, maar dat ze je steeds afwimpelen of niet echt naar je luisteren. Misschien zijn ze druk, of zeggen ze dat het niet belangrijk is. Dit kan jou als kind het gevoel geven dat je mening er niet toe doet of dat jij niet belangrijk genoeg bent om gehoord te worden.
Je groeit op tot volwassene. Vaak voel je je onzeker. Je durft niet goed je mening te geven of hebt het gevoel dat anderen je toch niet serieus zullen nemen. Ook in vriendschappen en relaties ben je bang om je uit te spreken, uit angst om afgewezen of genegeerd te worden. Deze gevoelens vanbinnen storen je steeds vaker en je begrijpt niet goed waar ze vandaan komen. Je hebt geprobeerd je ertegen te verzetten, ze te negeren, eroverheen te walsen, maar het helpt allemaal niet.
Hoe erg is dat?
Wat veel mensen niet weten, is dat ook dit soort ‘kleine’ ervaringen als trauma kunnen worden gezien. Als we aan trauma denken, denken we vaak meteen aan grote, heftige gebeurtenissen zoals mishandeling of verlies. Maar ook zulke kleinere, minder opvallende ervaringen uit je kindertijd kunnen later veel invloed hebben op je leven. Trauma is ook alles wat je als kind niet goed kon verwerken en wat jou blijft beïnvloeden. Zelfs als je geen zware kindertijd hebt gehad, kunnen kleine dingen grote gevolgen hebben in je volwassen leven.
Een ander voorbeeld: je bent een kind dat opgroeit in een gezin waar emoties nauwelijks worden besproken of erkend. Als je als kind verdrietig of boos bent, zeggen je ouders telkens: "Stel je niet aan" of "Huilen helpt niet". Je gaat geloven dat het beter is om je gevoelens te verbergen, omdat ze toch niet belangrijk zijn of worden afgewezen. Als volwassene kan dit leiden tot moeilijkheden met het uiten van emoties. Je kunt het lastig vinden om je kwetsbaar op te stellen of om anderen te vertrouwen met je diepere gevoelens. Dit kan je relaties oppervlakkig maken, omdat je bang bent dat je emoties niet serieus worden genomen, net als in je kindertijd.
Als een super(wo)man terug in de tijd
In een hypnosesessie word je teruggebracht naar die oude herinneringen en kun je ze opnieuw bekijken, maar nu zonder dat ze je overweldigen zoals toen. Bovendien neem je nu een hoop volwassen wijsheid met je mee naar dat moment van vroeger. Hierdoor kun je de emoties die bij die ervaring zijn ontstaan alsnog verwerken en loslaten. Dit werkt gelijk door op de rest van je leven en kan ervoor zorgen dat je als volwassene minder last hebt van de blokkades die door je verleden zijn ontstaan, zoals dus bijvoorbeeld onzekerheid of angst.